Uniós fejlesztések nyílt napja

A Járműipari Kutatóközpont (JKK) a győri Széchenyi István Egyetem önálló kutatási egysége, amelynek küldetése a fenntartható közlekedés támogatása hibrid és elektromos hajtású járművek kutatásával és fejlesztésével.

A „Hibrid és elektromos járművek fejlesztését megalapozó kutatások” c. alapkutatási projektben 16 kutatócsoport végzett kutatásokat olyan témákban, mint a járműdinamikai, irányítástechnikai módszerek kutatása és algoritmusok kidolgozása, elektromos és hibrid járművek elektronikus mérési, irányítási megoldásainak kutatása, valamint szimuláció és optimalizáció numerikus matematikai alapkutatása és alkalmazása hibrid és elektromos járművek esetében.

A kutatóközpontban több célra optimalizált teljes hajtásrendszer kutatására összpontosítunk. A motor és hajtómű, motorvezérlő elektronika, járműirányítás és –kommunikáció integrált rendszerré való fejlesztésével foglalkozunk kiemelten. Fontos számunkra a kutatott rendszerek szimulációs vizsgálata, tesztelése, mérése, amihez saját fejlesztésű rendszereket építünk ki. Az egyik ilyen kiemelt jelentőségű és összetett berendezésünket – a villamos forgógépek vizsgálatára alkalmas próbapadot –, valamint szakmai tevékenységünk részleteit ismerhetik meg a nyílt nap keretében az érdeklődők.

Program:

  • 2016. november 12-én (szombat) 10 órakor és 11 órakor a projekt szakmai eredményeinek és a JKK tevékenységének bemutatása
  • 10-12 óra között a laboratóriumi infrastruktúra és a berendezések bemutatása

Helyszín:

  • 9026 Győr, Egyetem tér 1. – Széchenyi István Egyetem, laborépület, K5 Villamos járműhajtások 

 

Tovább

JKK az Automotive kiállításon

A JKK és a Széchenyi István Egyetem Győr Város standján képviseltette magát a az Automotive szakkiállításon. A rendezvény ideje alatt a kutatási eredményeinket mutattunk be, és néhány megvalósult prototípus alkatrésszel prezentáltuk az elmúlt időszak fejlesztéseit. A következő napokban a standon többek között a SZEnergy Team versenyautója fogja vonzani a tekintetet.

Tovább

MTA közgyűlés tudományos előadásokkal

Humánetológia, intelligens járművek, újrafogalmazott kérdések és tudományos válaszok a Monarchia Magyarországáról, tudomány és művészet kapcsolódási pontjai – megtekinthetők az MTA 187. közgyűlésének második napján elhangzott tudományos előadások.

Intelligens járművek: a fedélzeti irányító rendszerektől a teljes autonómiáig
Bokor József (vezető - Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpont), Dr. Palkovics László (Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft., igazgató - Knorr- Bremse), Peter Kössler (ügyvezető igazgató - Audi Hungaria Motor Kft.)

Forrás: http://mta.hu/

Tovább

A Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Tudományok Osztálya kihelyezett ülése egyetemünkön

A Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Tudományok Osztálya kihelyezett ülését tartotta a győri Széchenyi István Egyetemen. A látogatás során Dr. Földesi Péter, az egyetem rektora köszöntötte a vendégeket, majd Szauter Ferenc a Járműipari Kutatóközpont (JKK) irodavezetője ismertette röviden a szervezet kutatási-fejlesztési tevékenységét. A küldöttség ezután a laboratóriumokban tett látogatást. JKK villamos motorfejlesztő próbapadját Kuslits Márton kutató-mérnök, az Anyagtudományi és Technológiai Tanszék kompetenciáit Dr. Hargitai Hajnalka tanszékvezető helyettes, valamint az Belső Égésű Motorok Tanszék laboratóriumait Dr. Hanula Barna dékán mutatta be. A Mobilis Interaktív Kiállítási Központban a vendégek tiszteletére tartott állófogadás után az Audi Hungaria Motor Kft. gyárlátogatásával zárult a program.

Tovább