„Nem lehet elég korán kezdeni” – egyetem és közoktatás a jövő műszaki generációjáért

A Széchenyi István Egyetem Közúti és Vasúti Járművek Tanszéke, a Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola és Kollégium valamint a Révai Miklós Gimnázium közös projektje

2013. november 7-én újszerű együttműködés kezdődött a Széchenyi Egyetem, a Jedlik Szakközépiskola, valamint a Révai Gimnázium közreműködésével. A projektindító találkozónak a Járműipari Kutató központ adott otthont, ahol a Tanszékvezető úr megnyitóját követően a középiskolák vezetői,  Domonkos László és Horváth Péter igazgató urak fogalmazták meg az ötlet és a benne rejlő lehetőség fontosságát.

A kooperáció célja tanulmányt készíteni arról, mi motiválja Győrött a fiatalokat a műszaki felsőoktatás és a kutatás irányába, valamint hogyan segítheti ez elő a pályaorientációt. A feladat során a diákok interjúkat készítenek az egyetemistákkal, amelyben arról tájékozódnak, hogyan váltak a műszaki felsőoktatás részévé, mi motiválta őket ebben. Az interjúk során elsősorban a napelemes autó gyártásáról, fejlesztéséről érdeklődnek, valamint bekapcsolódnak az autó egyes alkatrészeinek optimalizálásába, a SZEnergy Team (olyan hallgatókból és oktatókból álló lelkes csapat, amely alternatív hajtású járművek fejlesztésével foglalkozik) fejlesztési tevékenységébe.

A feladatban részt vesz 3 fő egyetemista (mentorok) a tanszéki kutatásban, fejlesztésben résztvevők közül, 3 fő szakközépiskolás CAD-CAM informatikus szakképző évfolyamról, 3 fő 11. évfolyamos gimnazista, akik a műszaki felsőoktatásban tervezik a továbbtanulást.

Sikeres együttműködést szorgalommal és (g)ép ésszel!

Szakmai partnereink