3. Kutatási főirány

3. Kutatási főirány:

Szimuláció és optimalizáció numerikus matematikai alapkutatása és alkalmazása hibrid és elektromos járművek kutatásában

Kutatási főirányvezető: Dr. Horváth Zoltán

A hibrid és elektromos járművek kutatásában a számítógépes szimulációs és paraméter identifikációs módszerek fontos szerepet játszanak. A projektben megfogalmazott alapkutatások alkalmazásai közül példaként az alábbiakat emeljük ki:

  • Az elektromos hajtáslánc kulcs elemeinek (motorok, akkumulátorok, vezérlő elektronika, stb.) hűtésének szimulációja, majd a szimuláció alapján a hűtő rendszer és a szerkezeti egység paramétereinek optimalizálása CFD modellekkel.

  • Közlekedési hálózatok numerikus szimulációja és a modell alapján forgalmi jellemzők kinyerése (pl. két adott pont közötti menetidő szerint optimális út keresése) és ezek alapján hibrid és elektromos járművek menetciklusának elemzése.

  • Nyomaték, hatásfok és tömegoptimalizált hajtásrendszer fejlesztése többcélú optimalizálási módszereket igényel a minimális energiaigényű járművek hajtásrendszerének kialakításához

Ezek mögötti kutatási területek a numerikus áramlástan, a pozitív rendszerek numerikus módszerei, a globális, illetve diszkrét optimalizálás, valamint a folyamatok integrálása és az integrált modell optimalizálása áll.