Infokommunikációs technológiák fejlesztése

Meghívó

A TÁMOP422C – Smart City kiírásban a Széchenyi István Egyetem pályázatot nyert a többi között az alábbi kiemelten fontos projekttémában:

 „Infokommunikációs technológiák fejlesztése a nagyméretű közúti hálózatok közlekedési folyamatainak komplex modellezéséhez, a valós közlekedési folyamatok vizsgálatára és az optimális irányítására

Előadók: Dr Péter Tamás projektvezető kutatóprofesszor, a műszaki tudomány kandidátusa

              Strobl András szoftverfejlesztő

Időpont: 2012. november 27-én /kedd/ 15 órai kezdettel

A rendezvény helye: Széchenyi István Egyetem, Járműipari Kutató Központ, 9026 Győr, Egyetem tér 1. Innoshare 2. emelet

I. A pályázatban javasolt kutatás egy új elvű, és rendkívül hatékony megközelítés ad a közúti hálózati folyamatok leírására és a nagyméretű intelligens hálózatok megvalósítására. A kutatás témája általánosabb megközelítésben a hálózat általános dinamikus működését vizsgálja. A gyakorlatban a hálózatfejlesztés és tervezés azon problémáira összpontosít, amelyeknek a megoldásai pontos választ adnak arra, hogy egy meglévő, vagy fejlesztendő hálózaton milyen konkrét folyamatok zajlanak le? Megfelel-e az adott hálózat, (ill. a fejlesztéseket követően) a fenntartható fejlődés kritériumainak?

II. A SZE szuperszámítógépén a modellezés céljaira kifejlesztendő hatékony numerikus módszer alkalmazásával, Győr (város szintű), optimális forgalomirányítási modell létrehozása a cél és egyben javaslat kerül kidolgozásra ennek a valós idejű alkalmazására is!

III. A legtöbb közlekedési hálózati modellből nehéz egyedi járműre vonatkozó adatokat kinyerni. A javasolt kutatás során viszont kinyerhetők a hálózat tetszőleges két pontja közötti különböző útvonalakhoz tartozó sebességprofilok, amelyek konkrét járműdinamikai és méretezési területeken hasznosíthatók.

A kialakítandó modell felépítéséhez és a közös adatbázis tartalmának meghatározásához az érintett útkezelők, hatóságok, területfejlesztéssel foglalkozó szervezetek és tervezők javaslatainak, észrevételeinek megismerésére a projekt kidolgozói nagy hangsúlyt fektetnek.

Kérésükre a Győri Baross Klub, közösen a Győr-Moson-Sopron Megyei Mérnök Kamara Közlekedési Szakcsoportjával