MOTORVEZÉRLŐ RENDSZEREK FEJLESZTÉSE

A motorvezérlő rendszerek fejlesztésének célja olyan, K+F célra alkalmazható motorvezérlők létrehozása, amelyek alkalmasak a villamosgép-prototípusok meghajtására, azok vizsgálatára, valamint beépíthetők kísérleti járművekbe is.

Az általunk fejlesztett motorvezérlő rendszer moduláris felépítésű, egy mikrovezérlő-alapú szabályozó elektronikai egységből és egy teljesítményelektronikai egységből áll. A szabályozó elektronikai egység univerzális, a teljesítményelektronikai egység azonban a felmerülő igények szerint skálázható, különböző teljesítményszintű változatokban is elkészíthető (pl. 50VDC/50A, 250VDC/50A, 400VDC/1000A).

A szabályozó elektronikai egység a Texas Instruments TMS570 mikrovezérlőcsaládra épül, amely biztonságkritikus járműipari beágyazott rendszerekben is alkalmazható.

A szabályozó elektronikai egységen futó beágyazott villamosgép-irányító szoftvert modellalapú fejlesztési módszerek alkalmazásával fejlesztjük. A villamos gépet irányító mezőorientált áramszabályozó algoritmust MATLAB/Simulink környezetben valósítjuk meg,
szimulációs vizsgálatokkal ellenőrizzük a működését, végül automatizált módon programkódot generálunk az algoritmusból és integráljuk a beágyazott szoftver további elemeit (pl. periférivezérlőket, operációs rendszert).

A megvalósított motorvezérlő rendszerek működését próbapadon és beépítési környezetükben is vizsgáljuk, ellenőrizzük.

JKK a MaxWhere 3D térben

JKK K+F videok

Szakmai partnereink