VILLAMOS GÉPEK KUTATÁS-FEJLESZTÉSE

A kutatások célja olyan villamos gépek és hajtásrendszerek létrehozása, amelyek egy adott jármű hajtását optimálisan valósítják meg. Az optimalizálás célja, hogy az ilyen villamos gépek alkalmazásával a jármű energiafogyasztása és a villamos hajtásrendszer (villamos gép és hajtómű) tömege minimális legyen. Ennek érdekében alapvetően állandómágneses szinkrongépek kutatására összpontosítunk.

Ennek a kutatásnak a keretein belül saját fejlesztésű optimalizációs keretrendszert építünk. A keretrendszer a megadott paraméterek alapján szimulációs módszerekkel meghatározza a hajtásrendszer energiafogyasztását és tömegét, ezek ismeretében pedig olyan módon változtatja annak tulajdonságait (például a villamos gép jellemző méreteit), hogy a fogyasztás és a tömeg végül minimális legyen.

Ezzel a módszerrel a villamos hajtásrendszer tervezése automatizálható. A keretrendszer nyílt felépítésű, ami lehetővé teszi, hogy a jövőben további funkciókkal bővítsük, lehetővé téve újabb szempontok figyelembe vételét a tervezési folyamat során. Ilyen szempontok lehetnek például a villamos gép hőtani viselkedése és zajkibocsátása.

Az optimalizálás a villamos hajtásrendszer legfontosabb paramétereit határozza meg, ezek alapján végezzük a prototípusok gépészeti tervezését és indítjuk el a gyártási folyamatot. A kész prototípusok próbapadra kerülnek, ahol alkalmasságuk vizsgálata és validálásuk történik.
Sikeres próbapadi vizsgálatok után a villamos hajtásrendszereket integráljuk az alkalmazási környezetükbe, például prototípus járművekbe.

JKK a MaxWhere 3D térben

JKK K+F videok

Szakmai partnereink